De grote keuze in fitnessapparatuur

Voor mensen die voor de eerste keer de sportschool in lopen is het vaak een moeilijke keuze waar ze gaan beginnen en hoe ze deze apparaten op een goede en verantwoorde manier kunnen gebruiken. Ten eerste is het aan te raden om je te adviseren door mensen die in de sportschool werken, zij hebben hiervoor geleerd en kunnen jouw doelstellingen omzetten in een trainingsschema. Ook de keuze van apparaten wordt dan vaak vanzelf duidelijk omdat je met ieder apparaat andere spiergroepen kan trainen. Wij bespreken twee verschillende apparaten en bekijken waar zij goed voor zijn en hoe je deze gebruikt. We behandelen de roeitrainer en de loopband.

Roeitrainer

De roeitrainer traint de roeibeweging. De roeibeweging bestaat uit 4 onderdelen de aanzet, de afzet, de trekfase en het terugrollen. Voor elke fase tijdens de training op de roeitrainer gebruik je een andere spiergroep. Tijdens de aanzet begin je vanuit stilstand en maak je een achterwaartse beweging, je gebuikt hier vooral je schenen, bilspieren en schouders voor. Dan komt de afzet, je zet met je benen af op het apparaat en schuift op het stoeltje naar achteren toe. Voor deze beweging gebruik je met name je bil- en beenspieren. Na de afzet krijg je de trekfase, dit is het moment dat je de riem naar achteren trekt. Omdat je de riem naar achter trekt gebruik je vooral je schouderspieren en rugspieren en span je je biceps en triceps aan als je het handvat naar je toe trekt. Als laatste krijg je het terugrollen, de roeibeweging is hier afgerond en je gaat weer terug naar de begin houding. Tijdens deze beweging gebruik je je buikspieren om balans te houden op het stoeltje.

Loopband

De loopband is het meest eenvoudige fitness apparaat omdat je deze eigenlijk gewoon gebruikt om te wandelen, joggen of rennen. Het grote voordeel van een loopband is dat je geen last hebt van de verschillende weersinvloeden en je dus altijd in dezelfde, aangename, omstandigheden kan bewegen. De loopband wordt gebruikt om in veiligheid te trainen maar ook ingezet bij revalidatie. Het hangt een beetje af van wat voor een loopband het is maar vaak kan je verschillende instellingen aanpassen zoals snelheid en helling. Je kan precies zien hoe ver je hebt gelopen en hoe snel.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*